Schade

Een dekking op maat, een zeker gevoel

Over schadeverzekeringen

Je huis is de plek waar je thuis komt na lange dag werken, de plek waar je tijd doorbrengt met familie en vrienden. Daar zorg je dus graag goed voor! Maar je bent ook op je inboedel gesteld, je auto en andere kostbaarheden. Hoe je deze beschermt leggen wij het liefst uit in een persoonlijk en vrijblijvend gesprek, maar alvast een korte uitleg:

Opstalverzekering

De opstalverzekering beschermt je tegen allerlei gebeurtenissen die schade aan je woonhuis kunnen veroorzaken. Denk aan brand, inbraak en storm. Welke schades precies zijn gedekt, verschilt per verzekeraar.

Inboedelverzekering

De inboedelverzekering verzekert schade aan de spullen die je in en om je huis hebt staan. Deze schade ontstaat door bijvoorbeeld inbraak, brand of storm. Wanneer je voor de eerste keer een inboedelverzekering afsluit, dan stel je de waarde van de inboedel vast.

Meestal denk je dan voornamelijk aan de grote zaken, zoals meubels en computers. Maar vergeet niet de waarde van bijvoorbeeld de inhoud van de keuken, je boeken of kleding.

Belangrijk is dat je niet onder- of oververzekerd bent, en dat als je gaat verbouwen je ook de nieuwe waarde van bijvoorbeeld de badkamer doorgeeft. Hier ligt verantwoording bij jezelf want de verzekeraar weet immers niet dat waardevermeerdering heeft plaatsgevonden. En vergeet ook de aanschaf van die nieuwe televisie niet…

Wel of geen glasverzekering?
De meeste inboedelverzekeringen dekken ook schade aan ramen in je huis of garage. Het is dus lang niet altijd nodig om een aparte glasverzekering te sluiten. Kijk dit goed na. Het is zonde als je je dubbel verzekert!

Wel of geen kostbaarheden- of computerverzekering?
De inboedelverzekering biedt meestal een beperkte dekking voor kostbaarheden. Vaak zijn de sieraden, kunst- en antiekverzameling en diverse apparatuur meeverzekerd tot een maximumbedrag. Controleer dus goed of dat bedrag voldoende voor je is. Zo niet, dan kun je een aanvullende kostbaarhedenverzekering sluiten. Of een aanvullende verzekering voor bijvoorbeeld je computerapparatuur.

In één pakket!
Veel verzekeraars bieden de mogelijkheid om alle particuliere verzekeringen onder te brengen in één pakket. Dat biedt de volgende voordelen:

 • geen kans op dubbele verzekeringen;
 • geen kans op gaten in de dekkingen;
 • meer korting naarmate je meer verzekeringen in het pakket opneemt;
 • per maand betalen zonder extra kosten;
 • alle polissen in één map bij de hand.

Autoverzekering

Wam (Wet aansprakelijkheidsverzekering motorrijtuigen)
De verplichte aansprakelijkheidsverzekering motorrijtuigen heet in de volksmond ook wel de autoverzekering. Deze verzekering, of WA-verzekering, vergoedt schade die je met jouw auto of een ander motorrijtuig aan anderen veroorzaakt. Als eigenaar van een motorrijtuig ben je wettelijk verplicht een aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten. Dit ben je verplicht volgens de Wet aansprakelijkheidsverzekering motorrijtuigen (Wam). Deze wet regelt ook aan welke minimumeisen de verzekering moet voldoen. De wettelijke definitie van motorrijtuig is alle voertuigen die met mechanische of elektrische kracht worden voortbewogen. Dit zijn dus niet alleen auto’s en motoren, maar bijvoorbeeld ook bromfietsen en brommobielen en scooters.

Waar geldt de verzekering?
Deze verzekering geldt standaard in heel Europa en landen die staan vermeld op de groene kaart. De partij die schade lijdt, kan rechtstreeks bij je verzekeraar aankloppen voor de schade.

Hoeveel premie betaal je?
De premie is onder andere afhankelijk van:

 • het soort motorrijtuig;
 • het aantal kilometers dat je per jaar aflegt;
 • het soort gebruik;
 • de oorspronkelijke cataloguswaarde;
 • de regio waarin je woont;
 • het gewicht van de auto;
 • de cilinderinhoud van motoren.
 • je leeftijd

Wat is nog meer gedekt?
Veroorzaak je schade aan een derde met een aanhangwagen of caravan? Dan ben je hiervoor ook verzekerd op de WA-verzekering van de auto als hij eraan gekoppeld is. Datzelfde geldt voor schade die ontstaat door afvallende lading.

Verzekeringsplaatje of kenteken?
Bijna alle gemotoriseerde voertuigen moeten geregistreerd zijn. Meestal gaat dit via de uitgifte van een kenteken. De RDW verzorgt de centrale registratie hiervan. Natuurlijk moet je daarnaast zelf je verzekering regelen. Als je motorrijtuig geen kenteken heeft, dan moet het voorzien zijn van een verzekeringsplaatje. Deze ontvang je via de verzekeraar, net als je verzekeringsbewijs. Het verzekeringsplaatje geldt alleen voor invalidenvoertuigen en de Segway.

Let op!
Laat je iemand anders met toestemming in jouw auto rijden en veroorzaakt deze bestuurder schade aan een derde? Dan is je WA-verzekering ook geldig. Dan geldt wel:

 • De bestuurder heeft een geldig rijbewijs,
 • De rijbevoegdheid van de bestuurder is niet ontzegd.
 • De uitsluitingen gelden alleen voor jou als verzekerde en niet voor de partij die schade heeft. Met andere woorden: de verzekeraar vergoedt de schade aan de benadeelde en haalt die vervolgens bij jou terug. Dit geldt bijvoorbeeld bij wanbetaling en rijden onder invloed van alcohol of drugs.
 • Als je schadevrije jaren opbouwt, dan leidt dit tot no-claimkorting. Dit bouw je op via een bonus-malusstelsel. Bij personenauto’s kan dat oplopen tot wel tachtig procent.
 • Ga je naar een nieuwe verzekeraar? Dan houdt deze rekening met schadevrije jaren die je in het verleden hebt opgebouwd. Die worden geregistreerd in een elektronische databank, Roy data. De meeste verzekeraars hanteren de regel dat die registratie niet ouder mag zijn dan één jaar. Maar verzekeraars mogen dat zelf bepalen.
 • De minimum dekking is wettelijk voorgeschreven.

Tips!

 • Ook als fietser en voetganger ben je verkeersdeelnemer. En ben je verzekerd op de AVP. Ook met een elobike (fiets met elektrische trapondersteuning) bestuur je een motorrijtuig, maar hiervoor geldt geen verplichte verzekering.Voorkom dubbele dekkingen.
 • Je kunt je no-claim verzekeren met de bonusbeschermingsverzekering.
 • Verzeker je niet te duur: kijk bijvoorbeeld of de accessoires na verloop van tijd nog waardevol genoeg zijn om mee te verzekeren.
 • Als accessoires die niet standaard bij de auto behoren, niet apart verzekerd of meeverzekerd zijn, wordt er bij schade ook niet vergoed.

Download het formulier schadeverzekeringen
Download het Europees Schadeformulier